Wonen

        Wonen

Je kunt thuis wonen maar soms wonen mensen ook in een zorginstelling/ verpleegtehuis, een andere zorg/ woonvorm of in een Fokus Woning. In de meeste gevallen wonen de mensen thuis. Zal in het kort de verschillende mogelijkheden beschrijven over de regelgevingen van het thuis wonen en/of het wonen in een zorg instelling.

 

Regelingen omtrent het wonen thuis

Vanuit de thuissituatie kan je vanuit allerlei uiteenlopende regelingen gebruik maken. Je kunt zorg ontvangen vanuit een PGB betekent persoons- gebonden budget of vanuit het WMO betekent wet maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast kan je ook ondersteuning vanuit de WLZ betekent Wet langdurige zorg ontvangen. Meestal ontvang je de WLZ als je in een zorg instelling woont, maar je kunt het ook voor de thuissituatie aanvragen als je intensieve langdurige zorg nodig hebt. Zie de verdere uitleg van het WMO, het PGB en de WLZ op de andere pagina,s. In de thuissituatie kan je ook gebruik maken van de wijkverpleging en of de thuiszorg. (zie ook verdere uitleg van de andere pagina wijkverpleging en thuiszorg) Al deze vormen van zorg kan je vanuit bovengenoemde regelingen aanvragen. Als je voor de thuissituatie wijkverpleging wilt aanvragen kan je dit altijd via de zorgverzekering doen. Dit gaat vanuit de zorgverzekeringswet. Je kunt de aanvraag via je eigen zorg verzekering doen waar je verzekerd bent. Als je Thuiszorg nodig hebt,bijvoorbeeld voor hulp in de huishouding kan je dit aanvragen bij het WMO. Naast het aanvragen voor huishoudelijke hulp bij het WMO kan je ook bij het WMO allerlei verschillende aanpassingen voor in huis aanvragen, om zo in de thuissituatie te kunnen blijven wonen.  Zoals bijvoorbeeld een traplift. steun beugels in huis, een aangepaste badkamer of wc, aangepaste drempels in huis etc.

Regelingen omtrent het wonen in een zorginstelling

Als je niet meer thuis kan wonen doordat je bijvoorbeeld teveel zorg nodig hebt, woon je meestal in een verpleegtehuis, een instelling voor lichamelijk gehandicapten of een focus woning. Als je in een verpleegtehuis, Fokus woning of instelling voor lichamelijk gehandicapten woont dan komt deze zorg altijd alleen vanuit het WLZ. betekent Wet Langdurige Zorg. Hoe je een WLZ kunt aanvragen, en hoe deze procedure via het CIZ verloopt, kan je lezen op de pagina aanvragen WLZ en CIZ. Je moet altijd zowel vanuit het WLZ als vanuit de WMO een eigen bijdrage betalen. Vanuit de WLZ is de eigen bijdrage meestal hoger omdat je in een instelling woont. Voor het betalen van een eigen bijdrage van de huishoudelijke zorg in de thuissituatie moet je meestal een lagere bijdrage betalen. 

Zie verdere relevante links;

Aanvragen CIZ

CAK Betalen eigen bijdrage

Zorgverzekeringswet 

Het PGB

Het WMO

24 uurs zorgloket

MEE Nederland

 

 

 

 

 

 

Zie ook verdere relevante links voor verschillende mogelijkheden van wonen;

Aangepast thuis wonen

Regelhulp woonaanpassingen

Startpagina woonaanpassingen

Zorgwijzer

 

Regelhulp verpleegtehuis

Regelen zorg vanuit een verpleegtehuis

Kies beter overzichtspagina verpleegtehuizen

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Leesbaarheid instellen