Juridische regelingen omtrent instellen van beroep

Juridische regelingen omtrent het instellen van beroep

Er zijn verschillende juridische of financiële juridische regelingen vanwaaruit je een bijvoorbeeld beroep kan instellen. Het gaat bijvoorbeeld om het indienen van een klacht van een arts, of een andere behandelaar of een afwijzing van een aanvraag van een voorziening, hulpmiddelen, en/of regeling.

 

Zal in het kort de verschillende juridische en/ of financiële juridische mogelijkheden weergeven. Zal daarnaast ook verschillende aanvullende informatieve links en video,s weergeven. 

Als je bijvoorbeeld tegen een afwijzing van een aanvraag van een voorziening of hulpmiddel of een arts vanuit verschillende mogelijkheden daartegen in beroep gaan.

Je kunt bijvoorbeeld via de rechtbank een beroep indienen. Daarnaast kan je ook naar de geschillencommissie. Als je naar de rechtbank gaat kan je via een rechtsbijstandverzekering of een toevoeging in bezwaar gaan. Als je via de geschillencommissie in beroep gaat moet je altijd zelf daarvoor de kosten betalen. Zal in het kort de verschillende mogelijkheden weergeven. Naast deze regelingen kan je natuurlijk ook als je zelf genoeg financieel vermogen hebt, een eigen advocaat betalen.

                                     In beroep gaan bij de rechtbank

Als je een minimum inkomen hebt kan je bij de Rechtsbijstand een toevoeging aanvragen. Dit betekent dat je wel een eigen bijdrage moet betalen. De Raad van Rechtsbijstand bepaald altijd vanuit de hoogte van je inkomen en vermogen of je wel of niet in aanmerking voor een toevoeging komt. Daarnaast wordt er ook bepaald hoe veel de hoogte van de eigen bijdrage is die je ervoor moet betalen. Meestal duurt de aanvraag van de Raad van de Rechtsbijstand een paar tot 6 weken. Je advocaat dient altijd de aanvraag voor de aanvraag van de toevoeging in. Als de beslissing duidelijk is krijgen zowel jij als de advocaat hiervan een schriftelijke uitslag

Als je vermogen hoger is dan het minimum inkomen dan moet je zelf alle kosten van de advocaat betalen. Als de toevoeging wordt toegewezen, dan moet je eenmalig een eigen bijdrage ter hoogte van je eigen inkomen betalen. De overige kosten zal vanuit de toevoeging aan de advocaat betaald worden. Voor de aanvraag van de toevoeging moet je altijd zowel de gegevens van je inkomsten als andere financiële gegevens aan je advocaat doorgeven. Als je voldoende vermogen en inkomen hebt kan je zelf of via het juridisch loket of via een andere weg een advocaat inschakelen, maar die moet dan wel zelf betaald worden.

 

                                                                         Geschillencommissie 

Je kunt naast het beroep instellen bij de rechtbank ook naar de geschillen commissie gaan. Je kunt ook een klacht bij de consumentenbond indienen. Via deze weg kan je ook schriftelijk een beroep instellen. Het duurt ook meestal 6 weken tot enkele maanden als je een uitspraak krijgt. Als je de uitspraak bij de Consumentenbond verliest kan je een beroep gaan bij de Geschillencommissie. Vaak kan je ook zonder een klacht in te dienen bij de consumentenbond naar de Geschillencommissie gaan. Deze juridische weg staat los van de juridische weg naar de rechtbank.

De uitspraak van de geschillencommissie is altijd bindend. Wat betekent dat je dan ook  nooit in beroep tegen deze uitspraak kan gaan. Voor de financiële kosten voor het instellen van beroep bij de Geschillen Commissie kan je geen toevoeging aanvragen. Je moet de kosten hiervoor altijd zelf betalen. Je kunt als je de voorwaarde van de procedure goed hebt gekeurd altijd kiezen voor drie vaste schade bedragen. Deze bedragen bepalen de hoogte van het schadebedrag wat je terug zou willen vorderen. Daarnaast bestaat het bedrag ook uit de proceskosten. De zaak van de Geschillen commissie duurt meestal 6 weken tot enkele maanden. Vaak wordt er binnen zes weken een uitspraak gedaan, maar het kan ook gebeuren dat de uitspraak als gevolg van een onderzoek uitgesteld wordt.

Je krijgt hiervoor altijd een schriftelijke uitspraak. Je kunt ervoor kiezen om ook een mondelinge toelichting te geven. Je wordt dan op de  zitting uitgenodigd waarbij je mondeling ook de zaak kan toelichten. Als je geen mondelinge toelichting wilt geven wordt de zaak alleen schriftelijk onderzocht en wordt er vanuit die informatie uitspraak gedaan. Als je wel voor een mondelinge toelichting kiest, kan je ook tijdens de hoorzitting altijd een getuige of naast persoon meenemen. In sommige gevallen kan je de bindende uitspraak vanuit de geschillencommissie door de rechter laten ontbinden. Er wordt dan niet meer inhoudelijk naar de zaak gekeken, maar er wordt alleen naar het technisch verloop van de procedure gekeken. Het is wel heel moeilijk om de bindende uitspraak van de geschillencommissie door de rechter te laten ontbinden. 

                                           Rechtsbijstand

Als je vanuit je verzekering een rechtsbijstand verzekering hebt kan je vanuit bijvoorbeeld: (er zijn veel verschillende rechtsbijstand ’s verzekeringen, maar noem hierbij de meest bekendste rechtsbijstandsverzekeringen) de Arag of Das Rechtsbijstand ook juridische financiële ondersteuning krijgen. Meestal kan je rechtstreeks bij deze rechtsbijstandsverzekeringen een verzekering afsluiten. Dit kan je doen door het via de website online aan te melden.

Maar je kunt het ook via je bank bijvoorbeeld de ABN AMRO bank of andere bank een rechtsbijstand’s  verzekering afsluiten. Als je een verzekering bij de rechtsbijstand verzekering aanvraagt kan je tussen verschillende polis paletten kiezen waarbij je een verzekering wilt afsluiten. Dit zijn de verschillende rechtsgebieden zoals bijvoorbeeld het arbeidsrecht, familierecht. erfrecht, strafrecht, huurrecht, ongevallenrecht e.c.t. Als je een verzekering hebt moet je iedere maand voor deze verzekering een premiebedrag betalen. De hoogte van het premie bedrag hangt af van het soort pakket wat je hebt samengesteld. Je krijgt dan een gratis advocaat of jurist toegewezen. Je moet altijd schriftelijk een nieuwe zaak aanmelden en hoort dan meestal binnen een paar dagen of de zaak wordt aangenomen of afgewezen wordt. Als je een zaak bij de rechtsbijstands- verzekering aanmeld, moet je eerst alle gegevens omtrent te zaak weergeven. De betreffende jurist beoordeeld dan of je ingediende zaak in behandeling wordt genomen. Het gebeurt ook vaak dat de jurist nog aanvullende informatie nodig heeft of de zaak in behandeling wordt genomen. Als de zaak in behandeling wordt genomen krijg je meestal binnen een paar weken een jurist toegewezen. Als je verzoek wordt afgewezen, dan kan je altijd binnen de rechtsbijstandsverzekering een second opinion  aanvragen. De andere jurist vanuit de rechtsbijstand kan dan opnieuw en onafhankelijk beoordelen of de zaak alsnog in behandeling genomen kan worden. Meestal vind er dan een onderzoek plaats en de jurist vraagt vaak dan nadere aanvullende gegevens op. Als het verzoek dan weer wordt afgewezen, kan je helaas de zaak niet meer bij de rechtsbijstandsverzekering meer indienen.

Er zijn naast de Arag , Klaverblad of de Das rechtsbijstand vele verschillende rechtsbijstandsverzekeringen. Via de overzichtspagina kan je die opzoeken. Heb alleen de bekendste rechtsbijstand verzekering weergegeven.

Zal hieronder een kort overzicht van relevante links en

                             toegevoegde video’s geven.

Raad van rechtsbijstand

Aanvragen toevoeging 

Geschillencommissie

Arag Rechtsbijstand

Das Rechtsbijstand

Juridisch Loket

www.ikzoekeenadvocaat.nl

Consumentenbond

Uitleg juridische begrippen

Wat is een toevoeging

Bepaling eigen bijdrage rechtsbijstand

Aanvragen rechtsbijstand

Nadere informatie aanvragen rechtsbijstand

Bepaling en informatie aanvragen toevoeging

Advocaat inschakelen.nl

De Sociaal Raadsvrouw.nl

De juristentelefoon

De Rechtstelefoon

Overzicht pagina Sociaal Raadslieden

Inloopspreekuur advocaten overzicht

Eerste rechtshulp advocaten

Eerste rechtshulp PRODEO Rechtshulp

Gratis rechtshulp.net

Gratis advocaten.nl

Gratis rechtshulp.nl

Wet en Recht

Overzicht Rechtsspraak mogelijkheden

Justitia

Rechtswinkels startpagina van heel Nederland

Startpagina Recht

Informatie vanuit de Rijksoverheid

Voorwaarde hoogte inkomen voor het in aanmerking komen voor een toevoeging

Informatie civiele toevoeging

Informatie Raad voor de Rechtsbijstand

Informatie aanvragen bij de Rechtsbijstand

Advocaten startpagina

Advocaten gratis spreekuur

Overzicht Advocaten pagina

Inloop spreekuur advocaten

Gratis inloop spreekuren

Zoek een advocaat (orde van advocaten)

Advocaten kantoren.nl

Rijksoverheid.nl

De rechtsspraak.nl

de wetten.nl

uw wet.nl

Beroep instellen informatie

In beroep gaan tegen een beslissing van de overheid

Alles over rechten.nl

Hoger beroep rechtsspraak

Beroepsprocedure WMO

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Leesbaarheid instellen