Thuiszorg en wijkverpleging


             Thuiszorg en wijkverpleging

     Hoe vraag je een indicatie voor de Thuiszorg of

                    Wijkverpleging aan?

 

 

Als je thuiszorg (wijkverpleging) nodig hebt dan kan je dit bij het de zorgverzekering waar je verzekerd bent aanvragen. Als je huishoudelijke ondersteuning nodig hebt kan je deze bij het WMO (betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning) aanvragen. Vaak bestaat de thuiszorg uit huishoudelijke zorg en/of verpleegkundige zorg zoals bijvoorbeeld: hulp bij wassen en aankleden, verzorgen van wonden, bloedsuikermeting, schoonmaken van katheters, stoma’s aantrekken van steunzolen etc.  

Je kunt de zorg vanuit zorg in natura krijgen zodat de betreffende organisatie zelf de zorg regelt, uitbetaald en coördineer, maar je kan ook de zorg vanuit het PGB krijgen. (zie link aanvragen PGB)  Vanuit het PGB kan je zelf de mantelzorger uitkiezen en het bedrag wat je krijgt toegewezen zelf beheren.

De mantelzorger kan een bekende, familielid of overig persoon zijn die je zelf kan uitkiezen. In deze situatie betaald dan via een zorgovereenkomst per saldo de maandelijks kosten aan de mantelzorger uit. Je moet altijd voor de zorg een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en wordt altijd door het CAK bepaald.

 

                              Thuiszorg huishoudelijke verzorging

Als je thuiszorg voor huishoudelijk hulp nodig hebt dan kan je  via de helpdesk van het WMO,  of de sociale wijkteams bij jou in de gemeente de gewenste zorg aanvragen. Vaak is het verschillend per gemeente hoe de aanvragen en toekenningen van huishoudelijke zorg geregeld zijn. Bij het aanvragen van huishoudelijke zorg bepaald en onderzoekt de gemeente in eerste instantie of iemand recht op zorg heeft, en ook in welke mate men recht op zorg heeft zoals bijvoorbeeld het aantal uren en de zorgbehoefte van de aanvrager. Meestal krijgt iemand binnen 6 weken een beslissing op de aanvraag of huishoudelijke ondersteuning wordt toegewezen. Vaak worden er tijdens de aanvraag medische gegevens betreffende de zorgvraagster opgevraagd, en de huidige situatie bekeken om te beoordelen of de zorgvrager in aanmerking voor huishoudelijke zorg komt. 

Als de aangevraagde zorg niet wordt toegekend, dan kan je binnen zes weken bij Burgemeester en Wethouders van je eigen gemeente een bezwaarschrift indienen en er tegen in beroep gaan. Als dat opnieuw wordt afgewezen dan kan je naar de bestuursrechter gaan. Als je naar de bestuursrechter wilt gaan, dan heb je altijd een advocaat nodig. Wordt het verweer ook bij de bestuursrechter afgewezen kan je in hoger beroep naar de Raad van State gaan.

Als je een minimum inkomen hebt, kan je mogelijk in aanmerking komen voor een toevoeging. De advocaat kan dan de toevoeging aanvragen. Voor het zoeken naar de juiste advocaat kan je bij het juridisch loket nadere informatie inwinnen. Tevens kan je ook vanuit de rechtsbijstandsverzekering een jurist of advocaat toegewezen krijgen. Dit kan alleen als je een rechtsbijstandsverzekering hebt. 

                                      Wijkverpleging

Persoonlijke verzorging en verpleging is naar de zorgverzekering overgegaan en heet nu wijkverpleging. Voor het aanvragen van wijkverpleging hoef je geen verwijzing bij de huisarts aan te vragen. Zelf kan je dan contact opnemen met een zorginstelling. Vaak valt de wijkverpleging onder de dienst van de Thuiszorg. Tevens kan je via een pgb of zorg in natura de wijkverpleging aanvragen. (zie uitleg pgb en zorg in natura)

Naast dat je zelf de wijkverpleging kan aanvragen kan je het ook via de huisarts, sociale wijk teams of het WMO  loket in jou gemeente wijkverpleging aanvragen. De officiële aanvraag van wijkverpleging is altijd bij je eigen zorgverzekering. De zorgverzekering waar je verzekert bent beoordeeld of je in aanmerking komt voor wijkverpleging en kan ook de zorgbehoefte en het aantal uren vaststellen.

Naast het aanvragen van Thuiszorg of Wijkverpleging kan de gemeente ook bekijken welke voorzieningen er in de thuissituatie aangeboden kunnen worden. De nieuwe wet betekent dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis  moet blijven wonen al dan niet met hulp van de omgeving of vanuit de gemeente. De wijkverpleging vraag je aan bij de zorgverzekering en huishoudelijke ondersteuning of hulp bij het huishouden vraag je aan bij het WMO. Wet Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente.

Als je naast huishoudelijke zorg of wijkverpleging nog andere vormen van zorg of bijvoorbeeld aanpassingen in je huis nodig hebt zodat je zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen zijn er twee mogelijkheden ven regelingen van waaruit de gemeente mensen in de thuissituatie kunnen ondersteunen. (zie ook link WMO)

De aanvragen vanuit de thuissituatie zijn altijd vanuit het WMO.(Wet Maatschappelijke Ondersteuning)  Als het vanuit het WLZ is dan kan je als je gedeeltelijk in een instelling en gedeeltelijk thuis woont, een deel indicatie voor het WLZ aanvragen. Dit heet een deeltijd verblijf. Het deeltijd verblijf wordt altijd vanuit de WLZ aangevraagd. Daarin kan je zorg vanuit thuis als vanuit de instelling aanvragen.(zie aanvragen CIZ)  Je kan dan voor de thuissituatie zowel voor zorg in natura als vanuit een PGB zorg in de huishouding en wijkverpleging aanvragen. Als je alleen thuis woont vraag je alles aan vanuit het WMO, en als je in een instelling woont vanuit het WLZ.

                               Maatwerkvoorziening

Vanuit de maatwerkvoorziening kan je bijvoorbeeld voorzieningen krijgen op het gebied van aangepast vervoer, voor mensen die bijvoorbeeld slecht kunnen lopen, of fysiek zo zwak zijn dat zij niet zelfstandig kunnen reizen en hierdoor een toekenning voor het aangepast regiovervoer kunnen krijgen zodat men dan toch redelijk mobiel blijft. Aanpassingen in de woning zoals bijvoorbeeld: het plaatsen van een traplift of een verhoogt toilet, aanpassingen in de badkamer etc.

Individuele begeleiding zoals ondersteuning van praktische en emotionele zaken. Het verstrekken van andere hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rolstoel of een scootmobiel. Deze hulpmiddelen worden wel alleen verstrekt als iemand langdurig en blijvende zorg nodig heeft, en of de situatie fysiek niet meer verbeterd. Als je tijdelijk een rolstoel nodig hebt dan kan je altijd bij de thuiszorgwinkel of de zorgverzekeraar terecht. Hier kan je deze hulpmiddelen voor een bepaalde tijd lenen. Ondersteuning van mantelzorgers huishoudelijke zorg (zie uitleg boven aan de pagina)

                                  Algemene voorziening

Vanuit de algemene voorzieningen kan je bijvoorbeeld een boodschappendienst of een maaltijdsservice aanvragen. Vaak wordt er vanuit de gemeente een eigen bijdrage voor gevraagd wat altijd afhankelijk is van de hoogte van je inkomen.

Voor nadere informatie kun je de volgende extra sites raadplegen.

Nadere informatie wijkverpleging

aanvragen wijkverpleging

Inhoud wijkverpleging

Uitleg wijkverpleging

Uitleg Thuiszorg

Zorghulpatlas nadere uitleg

Zorgkaart Nederland uitleg WMO en Thuiszorg

Informatie langdurige zorg in de thuissituatie

Informatie vanuit de Rijksoverheid

Zorg instituut Nederland

Regelhulp.nl

Patiënten Federatie Nederland

Zorgkaart Nederland

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Leesbaarheid instellen