Wet en regelgevingen voorzieningen en hulpmiddelen

Wet en regelgevingen van Voorzieningen en zorg en hulpmiddelen

 

Vanaf januari 2015 is er veel veranderd vanuit zowel de gehandicapten zorg als de gezondheidszorg. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid gekregen over de gebieden gezondheidszorg, gehandicaptenzorg,jeugd en werk. Alles valt nu onder de WMO wat inhoudt Wet Maatschappelijke Ondersteuning

 

De volgende gebieden zijn vanuit de WMO Thuissituatie veranderd:

 

 Begeleiding en dagbesteding

Als men niet meer kan werken en/of de fysieke of persoonlijke situatie niet meer veranderd of dat er geen verbetering meer verwacht kan worden, kan men in aanmerking komen voor dagbesteding. Wat inhoudt dat je vanuit een dagbestedingscentrum allerlei activiteiten kan verrichten en daarbij ook als men afhankelijk is van verpleegkundige hulp, ADL (Algemene Dagelijkse Levensbehoefte) ondersteuning kan krijgen.

Ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten (PGB) wat betekent: Persoons- Gebonden Budget

Je kunt de zorg vanuit zorg in natura krijgen. Wat inhoudt dat de gemeente en andere instanties je zorg betalen en ook alles omtrent je zorg regelen. Je kunt daarnaast ook een PGB krijgen, zodat je dan je eigen zorg kan regelen en kan inkopen. De betaling wordt vanuit het Sociale Verzekeringsbank (SVB) uitbetaald. Er moet altijd een indicatie voor de zwaarte voor de zorg en belastbaarheid voor worden toegewezen. Het goede van deze regeling is dat je zelf het bedrag dat je krijgt uitgekeerd, beheert, en je ook zelf mag beslissen wie je mantelzorger is. De mantelzorger kan zowel een familielid, of een ander bekend persoon, of personen van een andere organisatie zijn waarmee je een zorgcontract afsluit.

ondersteuning vanuit de huishoudelijke Zorg

Vanuit de ondersteuning van de huishoudelijke zorg (Thuiszorg) moet men ook altijd een indicatie bij de gemeente aanvragen. Er kan vanuit de Thuiszorg huishoudelijke zorg worden gegeven en ook verpleegkundige zorg. Maar ook in combinatie met zowel huishoudelijke als verpleegkundige zorg. De aanvragen van zorg vanuit de gemeente kunnen vanuit zowel het WMO loket, de MO zaak en de Sociale Wijkteams in verschillende buurten en regio’s ingediend worden. Het verschilt vaak per gemeente hoe de aanvraag ervan georganiseerd en geregeld is.

Vaak moet het persoon voor bijvoorbeeld het krijgen van Thuiszorg of het krijgen van aanpassingen in bijvoorbeeld de woning zoals een traplift of aanpassingen in de badkamer altijd een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage wordt altijd berekend vanuit de hoogte van het inkomen. Daarnaast moet men ook een eigen bijdrage betalen voor hulpmiddelen of vervoersvoorzieningen. Zoals bijvoorbeeld een scootmobiel, rolstoel, Canter en een toegekende aangepaste vervoersvoorziening.

Als je zorg in welke vorm dan ook nodig hebt moet je altijd contact opnemen met de gemeente zoals (zoals hierboven al beschreven) het WMO loket, de MO zaak en/of de verschillende sociale wijkteams. Als de zorgvraag hebt ingediend dan bekijken zij vanuit de gemeente eerst of je er recht op hebt. Dit gebeurt altijd d.m.v het opvragen van medische gegevens, en soms nader medisch onderzoek wat vaak door een arts vanuit de GG&GD wordt verricht. Als dan blijkt dat je er recht op hebt wordt de voorziening of hulpmiddel middels een bruikleenovereenkomst of helemaal aan je verstrekt.

Vaak kan de zorg in de vorm van een PGB of Zorg in Natura gegeven worden. Vanuit het PGB kan je zelf je zorg regelen en hiervoor een eigen mantelzorger zoeken, en vanuit zorg in Natura wordt de zorg vanuit een instantie waarvoor het zorgkantoor verantwoordelijk is geleverd.

 

     Langdurige intensieve zorg

Mensen die langdurige intensieve zorg nodig hebben hebben vaak een zeer ernstige lichamelijke beperking dat zij dag en nacht intensieve zorg nodig hebben. Zoals bijvoorbeeld een opname in het Verpleegtehuis, organisatie voor mensen met een lichamelijke handicap die dag en nacht verpleegkundige zorg nodig hebben, of aangepaste Focus woningen etc.

 

Vanuit twee manieren wordt deze zorg geregeld en geïndiceerd.

 

Vanuit het WMO zijn er verschillende regelingen

 

De zorgverzekeringswet ( de ZVW)

Vanuit deze wet wordt alles geregeld vanuit mensen die nog thuiswonen maar die wel zeer intensieve zorg voor dag en nacht nodig hebben. Zoals verpleging en verzorging Wat Wijkverpleging heet.

Wet langdurige zorg (WLZ). Voorheen was het de ABWZ)

Deze regeling verzorgt de zware intensieve en langdurige  zorg voor zeer kwetsbare en/of oudere of gehandicapten mensen. Zoals verpleeghuizen, en organisaties voor mensen met een handicap of chronische ziekte die zeer intensieve zorg en begeleiding nodig hebben. Al deze drie regelingen verzorgen de indicatie voor de verschillende doelgroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support
Leesbaarheid instellen